Visos kategorijos
Visuomenė

Paprasti žingsniai link tvaresnės darbo vietos

Small steps you can take to make your workplace greener.
Tvarių praktikų diegimas darbo vietoje prasideda nuo įpročių keitimo. Jūsų darbovietė gali tapti ekologiškų iniciatyvų centru, o jūs – pokyčių varomąja jėga. Džiaugiamės galėdami pasidalinti savo patirtimi ir padėti jums žengti link draugiškesnės aplinkai ateities.

Pradėkite nuo situacijos įvertinimo

Skirkite šiek tiek laiko išsiaiškinti, kokios aplinkai draugiškos praktikos jau taikomos jūsų darbovietėje. Galbūt jau veikia atliekų rūšiavimo programa ar rengiama diena be automobilio? Prisijunkite prie šių iniciatyvų!

Sužinoję, kas jau daroma, lengvai pastebėsite, ko dar trūksta. Sudarykite sąrašą realių pokyčių, kuriuos būtų galima įgyvendinti jūsų organizacijoje – tiek individualių veiksmų, tiek platesnių iniciatyvų, reikalaujančių komandinių pastangų. Paruoškite įtikinamus argumentus, kodėl šie pokyčiai būtų naudingi, ir imkitės veiksmų!

Toliau pateiksime konkrečių pasiūlymų, pagrįstų mūsų patirtimi. Išsirinkite jums labiausiai tinkančius.

Rinkitės draugiškus aplinkai keliavimo į darbą būdus

Jei gyvenate netoli darbo, užuot važiavę automobiliu eikite pėsčiomis ar važiuokite dviračiu – tai ne tik teikia malonumą, bet ir naudinga jūsų sveikatai bei nekenkia aplinkai!

Tačiau, jei atstumas didesnis ar oro sąlygos ne itin palankios, štai kelios ekologiškos alternatyvos:

  • naudokitės viešuoju transportu;
  • apsvarstykite galimybę naudotis elektromobiliu. Paysera darbuotojai Vilniuje, pavyzdžiui, gali naudotis įmonės elektromobiliais;
  • važinėkite elektriniu paspirtuku. Jis galbūt netinka esant nepalankioms oro sąlygoms, tačiau padės įveikti ilgesnius atstumus. Be to, tai neįtikėtinai smagu! Tai patvirtintų ir Paysera komandos nariai, kurie neretai naudojasi įmonės elektriniais paspirtukais.
Paysera supports employees commuting in an environmentally friendly way.

Išbandykite nuotolinį ar hibridinį darbo modelį

Nors kai kurias darbo funkcijas būtina atlikti fiziškai būnant biure, jei jūsų darbas ir įmonės politika leidžia, nuotolinis ar hibridinis darbo tipas gali žymiai sumažinti su kelionėmis į darbą susijusią taršą.

Paysera suteikia savo darbuotojams galimybę rinktis vietą, kurioje jie jaučiasi produktyviausi, ypač jei jų darbo funkcijos nereikalauja būti biure. Pastebėjome, kad mūsų darbuotojai labai vertina tokią galimybę rinktis, o kartu ši iniciatyva yra naudinga aplinkai – ar gali būti geriau?

Paysera supports remote and hybrid work models.

Naudokite išteklius atsakingai

Jei norite tvariau panaudoti išteklius darbe, pradėkite nuo paprastų, individualių veiksmų. Pavyzdžiui, atsisakykite vienkartinių puodelių ir naudokite savo stiklinę ar puodelį.

Paysera būstinėje kiekvienam naujam komandos nariui įteikiame firminį puodelį, o mūsų biuro virtuvėlėje jų yra daugybė svečiams. Mūsų biure nerasite nė vieno vienkartinio puodelio!

Paysera branded mug.

Dar vienas svarbus aspektas – jei kažkas sugenda, pagalvokite, ar tikrai to nebegalima pataisyti. Galbūt daiktą įmanoma pataisyti ar panaudoti kitaip? Neskubėkite išmesti – būkite išradingi ir kūrybingi! Be to, taip sutaupysite įmonės lėšų.

Ir galiausiai – popierius. Naudokite jo tik tiek, kiek būtina. Užuot rašę pastabas užrašinėje, naudokite nešiojamąjį kompiuterį. Jei dokumentus įmanoma pasirašyti elektroniniu būdu – pasinaudokite ta galimybe! Patikėkite, kiekvienas sutaupytas popieriaus lapas yra reikšmingas.

Rūšiuokite atliekas ne tik namie, bet ir darbe

Kai darbo vietoje yra rūšiavimo konteineriai ir aiškios instrukcijos, kaip jais naudotis, popieriaus, plastiko ir kitų medžiagų rūšiavimas tampa kur kas paprastesnis. Sakome iš patirties, kad tai labai veiksminga! Keli papildomi veiksmai rūšiuojant atliekas tampa beveik nepastebimi, kai sukuriamos tinkamos sąlygos.

Paysera employees recycle at work.

Taupykite energiją

Tai dar vienas būdas, kaip kiekvienas darbuotojas gali prisidėti prie teigiamų pokyčių savo darbo vietoje. Darbo dienos pabaigoje tiesiog išjunkite ir ištraukite iš elektros lizdo savo elektroninius prietaisus – kompiuterius, spausdintuvus ir kitus įrenginius.

Jei jūsų darbo vietoje leidžiama reguliuoti šildymo ir vėsinimo sistemas, naudokitės jomis atsakingai. Dalinkitės energijos taupymo patarimais su kolegomis, skatindami racionalų resursų naudojimą – bendromis pastangomis galite sukurti tvaresnę darbo aplinką.

How every employee can save energy at work.

Pagyvinkite biurą augalais

Paprastas būdas pagerinti biuro aplinką – įtraukti daugiau augalų. Daugelis augalų rūšių puikiai auga biuro sąlygomis ir reikalauja minimalios priežiūros, pakanka tik reguliariai juos palaistyti. Augalai ne tik pagerina oro kokybę, bet ir sukuria jaukesnę, malonesnę atmosferą darbo vietoje.

Office plants at Paysera.

Teikite pasiūlymus dėl tvarumo

Net tiems, kurie turi galią įgyvendinti pokyčius, kartais sunku pastebėti galimybes diegti tvarias praktikas, ypač įsitraukus į kasdienių užduočių rutiną. Tačiau imdamiesi iniciatyvos ir dalindamiesi konkrečiais praktiniais pasiūlymais, galite padaryti reikšmingą įtaką.

Aktyviai teikdami rekomendacijas aplinkosaugos klausimais, parodote savo rūpinimąsi planeta ir prisidedate prie darbo vietos gerinimo. Nesidrovėkite dalintis idėjomis – jūsų įžvalgos gali tapti postūmiu teigiamoms permainoms įmonėje.

Proactivity and sustainable initiatives at a workplace.

Ieškote tvaresnės darbo vietos?

Mes nuolat ieškome bendraminčių, kurie taip pat (o gal net labiau!) dega noru kurti tvaresnę ateitį, domisi žaliosiomis technologijomis ir vertina bendradarbiavimą. Jei mūsų vertybės sutampa, kviečiame peržiūrėti mūsų darbo skelbimus. Galbūt būtent jūs esate tas žmogus, kurio ieškome nuolatinei kelionei link geresnės aplinkos mums ir ateities kartoms?

Susiję straipsniai

#
Visuomenė

Žodžio „ačiū“ galia įmonėje

Nuostabus jausmas, kai kažkas tikrai įvertina jūsų sunkų darbą ir suranda laiko pasakyti „ačiū“, tiesa? Galbūt kai kuriems žmonėms atrodo, kad už atliktą darbą užtenka atlyginimo. Tačiau mes nesutinkame. Ištarti gerą žodį užtrunka vos akimirką, tačiau tai padeda kurti stiprius, ilgalaikius darbo santykius. Tad aptarkime mūsų naują iniciatyvą, skirtą skatinti darbuotojus palaikančią darbo aplinką.

#
Visuomene

Švenčiame kalbų įvairovę su mūsų daugiakalbiais talentais!

Norime suprasti savo klientų poreikius, o geriausias būdas tai padaryti yra kalbėti jų kalba. Užsukę į mūsų klientų aptarnavimo centrą nenustebkite, jei su jumis pasisveikinsime viena iš 6 kalbų, ir, žinoma, mūsų gimtąja lietuvių kalba. Šiame blogo įraše mūsų kolegos papasakos, kodėl smagu mokėti daug kalbų ir kaip tai padeda darbe.

#
Visuomene

Žemės diena: kaip mano įmonė gali būti draugiškesnė aplinkai?

Balandžio 22 d. visame pasaulyje minima Žemės diena. Todėl šia proga norime pasidalinti keliais paprastais patarimais, padėsiančiais įmonėms būti draugiškesnėmis aplinkai savo kasdieniame gyvenime, nepakliūnant į „žaliojo melo“ pinkles ir neišleidžiant milijonų įgyvendinant tvarumo planus. Paysera taip pat vadovaujasi šiais patarimais, nes esame įsitikinę, kad kalbant apie Žemę ir ekologiją, svarbi kiekviena smulkmena.